Nem dohányzom

Gondolatok a világ, és benne az emberek működéséről

hányan vagyunk?

támogatók

Friss topikok

  • peetmaster: www.msn.com/en-us/health/medical/cigarette-smoke-from-clothes-can-damage-brain-liver/ar-AAsfAee?li... (2017.09.20. 18:13) A dohányzásról
  • peetmaster: divany.hu/eletem/2017/06/01/lebuktal_13_titkod_van_es_otot_meg_senkinek_sem_mondtal_el (2017.06.01. 10:51) A titokról
  • peetmaster: @bervin: "A földi természet ma már eléggé emberfüggő." Nem, az ember a természetfüggő. De által... (2016.09.17. 09:52) A békéről
  • peetmaster: @Anselmo: mivel egész odáig a népet hülyézem, ez belefér szerintem. És akkor még az összefogásról... (2013.11.03. 22:41) Az LMP-ről, a szakításról és a ki nem mondott dolgokról
  • peetmaster: @_Epikurosz_: van új poszt, részben ismerős lesz :) (2013.10.28. 16:54) Az etikáról 2.

Az LMP-ről, a szakításról és a ki nem mondott dolgokról

2013.01.27. 20:36 | peetmaster | 6 komment

Az LMP kongresszusa határozatot hozott szombaton: nem változtatnak a novemberi, együttműködéstől elzárkózó stratégián. Ennek eredményeként a Párbeszéd Platform tagjai kiléptek a pártból.

A vitának, ami idáig vezetett, volt egy kényes pontja, kérdése, amit senki nem válaszolt meg kellő alapossággal és logikai konzekvensséggel. Mégpedig a következő: mennyiben tekinthető erkölcsösnek, ha egy Lehet Más a Politika nevű párt teszemazt Bajnaival kíván együttműködni?

Nos, tudok egy indokot. Az LMP egész eddigi története során azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 22 év egészének kritikáját képviseli. Minden alkalommal, amikor lehetősége volt rá, kifejtette, hogy minden eddigi párttal szemben jelentős kifogásai vannak. Eddig ez rendben is van.

De gondoljunk bele - ha minden eddigi párt szar (márpedig az, hisz ezért kellett újat alapítani), akkor azok a tömegek, akik ezekre a szar pártokra szavaznak, tévedésben vannak, maguknak keresik a bajt, röviden hülyék... EZT nem mondta ki senki, emiatt kényszerültek bele a párttagok, hogy látszólag inkoherens állítások csapdái közt vergődve küzdjenek egymással

Az LMP nem tudott kitörni az 5%-os sávból, mert nem gondolt arra, hogy ha az elmúlt 22 év pártjait elutasítjuk, mert szarok, a Jobbikot szintúgy, mert a tartalmi szarságai mellé még náci is, akkor bizony a szavazóikat is elutasítjuk velük együtt, és csak azokra pályázhatunk, akiknek maguktól is van annyi eszük, hogy meghaladják ezeket a zsákutcának bizonyult pártokat. Na ez az 5%.

Másrészt egy párt azért van, hogy képviselje és megvalósítsa értékeit. Legjobb, ha ezt közvetlenül a választók meggyőzése útján teszi. De mivel ahogy egyébként Schiffer András mondta mindig, helyesen: Magyarországon a pártválasztást nagyrészt a múlt traumáihoz való viszony határozza meg. Vagyis ahol a nagyszülőket vitték Auschwitzba, ott baloldali(nak mondott) pártra, ahol a kommunisták söpörték a padlást, ott jobboldali(nak mondott) pártra szavaznak. Akkor is, ha ezek a politikai kategóriák már (Magyarországon legalábbis) elvesztették jelentésüket, és akkor is, ha ez egy irracionális cselekvés.

András kudarca, tévedése talán a túlzott optimizmusa volt abban a tekintetben, hogy ezt a traumatikus gondolkodást rövid idő alatt le lehet vetkőzni. Azt is ő mondta, hogy a most 50 feletti értelmiség végzetesen megosztott, gyakorlatilag nem lehet őket árkokon átnyúló megbékélésre rávenni. Én csak annyit kérdeztem akkor tőle: miből gondolja, hogy az 50 alatti értelmiség nem ilyen? (És a nem értelmiség?)

Visszatérve a kérdésre: ha a népet közvetlenül nem lehet meggyőzni (és akkor még nem is beszéltem arról, hogy a jobb-bal meghaladásában, legalábbis ezen szavak szótári értelmében, magam sem hiszek), de a politikánk, konkréten az ökopolitika értékeit képviselni kell: mi a teendő?

Szerintem az egyetlen lehetőség azok meggyőzése, akik képesek a népet meggyőzni. Erre az LMP nem alkalmas, és a frissen kilépett Platform sem lenne az önmagában, ha csak az érveit használhatná. Mindkét tábor ökopolitikusai arról ismertek, hogy képzettségük, értelmiségi környezetük stb. hatására képtelenek úgy megszólalni, hogy sokéves újságolvasói, hírfogyasztói, filozófiai gyakorlat nélkül megértse őket valaki. Félreértés ne essék, ez nem az ő hibájuk (a tudás nem lehet bűn), hanem a népé, pontosabban az elmúlt1000év vezetőié, akik nem segítették elő egy olyan életszínvonal kialakulását, hogy az olvasás, gondolkodás a hétköznapi ember életének is a részévé váljon. A Platform előnye az, hogy nyíltan deklarálta, hogy baloldali párt: ezzel felvett egy olyan pozíciót, amit az átlagember tud értelmezni - és megnyitotta maga előtt az utat azokhoz a más baloldaliakhoz, akik tudnak a nép nyelvén beszélni. Persze van ebben kockázat: ezen az oldalon ugyanúgy megvannak azok a kétes erkölcsiségű alakok, akikről nem feltétlenül a tisztességes érveléstechnika ugrik be elsőként. De érdemükre legyen mondva, hogy a nyugatos, európai kultúrát, ha teljesen el nem is hozták uralmuk idején, a közbeszédben megágyaztak neki. Így egy valóban európai pártnak nem a teljesen szűz ugart kell feltörnie, hogy ezt a régi szép hasonlatot használjam.

És hogy mi lesz a maradék LMP-vel? Nem olyan rossz a helyzet, mint látszik. A fentebb leírt irracionális szavazóréteg padlássöpréstől tartó részének (mások csak kulturálisan jobboldalinak nevezik őket) megnyílt a lehetőség, hogy úgy ne kelljen a Fideszre szavazniuk, hogy egyben Bajnaira/Mesterházyra se kell. Már persze, ha akarnak egyáltalán nem a Fideszre szavazni. A blog.hu-n mindenesetre láttam ilyeneket, meg persze olyanokat is (a másik traumacsoportból), akik hangosan követelték az összefogást az E14-gyel és társaival. Most két szélesebb kör kapta meg a lehetőséget, hogy egy (a két LMP egyike) európai pártra, egy zöld értékeket komolyan vevő pártra, egy új, de nem szélsőséges pártra szavazzon. Sok sikert kívánok mindkettőjüknek, őszintén.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemdohanyzom.blog.hu/api/trackback/id/tr835047113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.01.28. 21:00:12

"De gondoljunk bele - ha minden eddigi párt szar (márpedig az, hisz ezért kellett újat alapítani), akkor azok a tömegek, akik ezekre a szar pártokra szavaznak, tévedésben vannak, maguknak keresik a bajt, röviden hülyék... " mondjuk nem ez a leglogikusabb következtetés, amit valaha olvastam. mert, gondoljunk bele, 1. nem feltétlenül azért kell új pártot alapítani, mert minden párt "szar", hanem, mert amit mi akarunk, azt nem képviseli senki, 2. nem feltétlenül azért szavaznak az emberek a rendelkezésre álló pártokra, mert "tévedésben vannak", "maguknak keresik a bajt" (ez a kettő sem feltétlenül ugyanazt jelenti) vagy "hülyék", hanem mert ezek voltak a rendelkezésre álló pártok.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.01.28. 22:13:04

@FOUREY: Akkor elmondom másképp. A fogolydilemma ismerős? Sok szavazóval beszéltem, akik mind azt mondják, az elemzőkről nem is beszélve, hogy szavaznának ők az LMP-re, de nem teszik, mert kicsi, gyenge, elveszett szavazat lenne. Azaz MÁSOKban nem bíznak, és ezért választják az egybként rosszabb kimenetelt. Lehet, hogyha mindenki tudna beszélni egymással, jobb lenne a helyzet, azaz nem 5, hanem 25%-os párt lett volna, és akkor nem is szakadna, no nem a nagyobb konc miatt, hanem mert senkinek nem különösebben élvezet ilyen mszp-s izékkel együttműködni. De nem beszélhet 8m szavazó mindegyike mindenkivel, ezért könnyebb kommunikációs helyzet kell.

Anselmo 2013.11.03. 19:06:11

"Félreértés ne essék, ez nem az ő hibájuk (a tudás nem lehet bűn), hanem a népé, pontosabban az elmúlt1000év vezetőié, akik nem segítették elő egy olyan életszínvonal kialakulását, hogy az olvasás, gondolkodás a hétköznapi ember életének is a részévé váljon"

jujjjjjjjj. ez durva, és sznob.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.11.03. 22:41:02

@Anselmo: mivel egész odáig a népet hülyézem, ez belefér szerintem.
És akkor még az összefogásról, mint egy alapvetően más értelemben használt szóról, nem is beszéltem.
süti beállítások módosítása